Birk og dens saft

Birkens blade er ved at gøre klar til at springe ud. Det betyder, at træet lige nu trækker store mængder af vand gennem rødderne og op til kronen. Det betyder for os, at den nu kan tappes.
Birkesaft er en rigtig lækker saft, som smager meget sødt. Det ligner egentlig vand, det er vand, men sukkerstoffer fra træet giver vandet en meget sød smag.
Det er super nemt at tappe selv. Enten kan du, for rimelig få penge, købe et tappesæt, eller du kan bare bruge en hel almindelig flaske.
Tappesæt: Når du bruger tappesæt, er det vigtigt at du køber en tap i plastik. Metal, og især kobber, vil gøre træet sygt. Medbring en boremaskine og dit tappesæt. Det tager lang tid at tappe, så find et sted, hvor du kan lade det stå, gå hjem, og derefter komme tilbage. (Husk at du skal have tilladelse)
Flaske: Det er rigtig nemt at tappe med flaske. Find en gren tæt på stammen der er ca. 1,5-2 cm tyk. Skær den af og hæng flasken på enden. Sørg for at den sidder fast. Det tager ca. 12 timer at fylde 0,5 liter på denne måde. (Husk at du skal have tilladelse)
Hvordan kan jeg vide at saften er klar til tapning? Du tager en kniv og hamre den ca 1 cm ind i træet. Dette vil ikke skade træet på nogen måde, den vil hele igen. Hvis det strømer ud med saft, er træet klart. Dette sker typisk engang i marts.
Hvad er så godt ved birkesaft? Birkesaft har utroligt mange ting der er super godt for din krop og sundhed. Den indeholder blandt andet fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern. Derudover er det sundt at tage et shot om dagen i perioden hvor der er meget polen i luften, hvis du, vel at mærke, lider af høfeber.
Det er så skønt at komme ud, især nu når vejret bliver bedre. Så ud og find de store træer. Du må, hvis træerne er 10m høje, i Naturstyrelsens skove, sætte en flaske op, men ellers skal du have lov af ejer eller kommune, alt efter hvor træet står.
De fleste mennesker er åbne for det, så det er bare at spørge. Vi fik lov at sætte op hos Muldbjergskolen i Hjørring, imod at der altid stod nogen ved opsætningen, og at børnene kunne få lov at stille spørgsmål og smage på sagerne. Det var koldt, så jeg foreslår, at du finder at sted hvor du ikke behøver at stå i flere timer. Dermed ikke sagt, at det ikke var spændende at forklare de interesserede børn om projektet, og lærerne viste også stor interesse. Der var dog en privat bolig vi ikke kunne få lov. De var bange for at det ville gøre skade på deres træer og at de ville dø. Det er ikke tilfældet. Jeg forstår den bekymring, men det er ikke noget der som sådan gør skade på træet. Man kan få dyvler til at sætte i, lavet af birk. Det ville være ligesom at sætte plaster på et sår. Jeg fik dog at vide den anden dag, at det kan være lige så godt bare at lade det være. Træet heler sig selv. Hvis du putter en dyvel i, kan den nemlig godt være “fremmed” for træet, og den vil ikke hele, men det skader ikke træet yderligere. Du gør bare præcis, hvad du synes passer din samvittighed bedst 😉
God jagt.
Bonus: Det koster, på nettet 10kr for 25cl birkesaft. Det er altså rigtig dyrt. Hvis du nu har lyst til at spare nogle penge, eller måske endda tjene nogen, skal du da bare igang med at tappe 😉