Gydebanker ved Tversted hjælper naturen i den rigtige retning

Danmarks Naturguide var så heldig at komme med Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening ud at lave gydebanker til gavn for mange dyr og insekter. De har gjort et fremragende stykke arbejde for den nordjyske natur, og har fået mange landmænd og lodsejere med på vognen, grundet deres gode formidling af projekterne. Det har virkelig givet nogle gode målbare resultater. Projektet er støttet og betalt at Den Danske Naturfond.

Der blev fordelt 100 kubikmeter sten/grus på 3 pladser i Tversted denne gang, der blev også plantet vandranunkler som blomstrer med flotte hvide blomster fra maj til august.

Gydebankerne laves i håbet om, at de mange fisk og insekter der findes i de danske åsystemer, selv kan reproducere sig, så der på sigt ikke skal gøres noget for at opretholde bestanden af ørreder, lampretter og vårfluelarver mm.

Målet med de mange gydebanker er at skabe grobund for et mangfoldigt dyreliv både over og under overfladen samt for at kunne formidle naturen til turister og borgere i kommunen. Der kom mange borgere og turister forbi for at spørge, hvad det var vi lavede. Efter en god snak syntes de, at det var rigtig dejligt, at der var nogen der gjorde disse gode tiltag – og tilmed på en søndag.

Mange af dem går ofte ture langs åen, og nu kunne de virkelig se den store forskel og glædede sig til at betragte de mange fisk og insekter, som de mødte på deres vej. Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening ønsker også at sætte informationstavler op, så turisterne og borgere kan se nogle af de dyr og insekter der på sigt vil skabe en bredere biodiversitet til glæde for alle besøgende.

Det er ikke kun med henblik på gydende havørreder og lampretter, men også for at fugle som Vandstær og Isfugl har en mulighed for at nyde godt af de mange insekter, der i de efterfølgende år vil sværme rundt om de udvalgte steder. Det er nemlig ikke helt tilfældigt, hvor gydebankerne er placeret, de skal nemlig være med til at skabe formidlingen, af det store arbejde de har gjort gennem årene.

Det kan tage op til 4 år, før en nyklækket havørred vender tilbage for at gyde på dens fødested. Derfor er det vigtigt, at der også er mulighed for, at andre dyr kan blive tiltrukket at de flotte og nærmest naturlige gydebanker.

Vidste du i øvrigt, at lampretten slet ikke er en fisk? Den tilhører en gruppe af dyr, der hedder rundmunde, hvis skelet er opbygget af brusk og ikke knogler som andre fisk. De kan med deres runde mund suge sig fast på andre fisk. Måske du har fanget en ørred med nogle sjove runde pletter? Det kunne godt være sugemærker fra lampretten. Du kan være heldig at se den gyde fra april og helt til juni. Så tag et smut ud og se om du kan finde denne sjove ”fisk”. Du kan også fra oktober og frem til februar være heldig at se havørrederne gyde, dette afhænger dog lidt af vandets temperatur.

Hvis du vil være med til at lave gydebanker eller andre spændende projekter, kan du melde dig ind i foreningen, eller tage med som frivillig. Du kan kontakte dem på Facebook ved at melde dig ind i gruppen ”Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening” eller på www.TNVP.dk

Kim arbejder til dagligt på Nordeuropas største akvarie - Nordsøen Oceanarium.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *