Mælkebøtte (Taraxacum officinale)

Mælkebøtten er en flerårig urt som går under mange navne, den bliver også kaldet Fandens mælkebøtte og Løvetand. Der findes over 1.000 forskellige små arter af mælkebøtte. Læg mærke til bladenes form, de er ofte meget forskellige fra plante til plante.

Salater, Kaffe m.m.

Du kan bruge mælkebøtten i mange forskellige opskrifter. Prøv eventuelt at komme nogle blade i din kartoffelmos, i stedet for spinat. Eller bruge de lidt ældre blade som spinat ved at dampe dem let et par minutter. Noget mælkebøttens blade også gør sig god til er i salater, men husk at skylde dem grundigt for jord i koldt vand. Du kan finde opskriften på forårs salat under skvalderkåls salat her på hjemmesiden.

Mælkebøttens roden kan du tørre på et stykke avis eller andet, skær dem derefter i stykker og kom dem i ovnen ved 180 c° varmluft til de er godt brune, du kan til sidst male rødderne til pulver som du kan bruge som kaffegrums.

Sirup

Mælkebøtten kan også bruges til sirup. Du skal bruge følgende; 200-400 blomsterhoveder, 1 kg sukker og 1-2 liter vand. Lad blomsterhovederne simre i 1-2 liter vand nogle timer til nektaren er trukket ud af blomsten. Du kan smage dig frem. Derefter hælder du vandet igennem en sigte og kommer det tilbage i gryden. Nu skal du tilsætte sukkeret. Hvis du vil lave en tyk sirup, så kog blomstervandet ned lidt af gangen, så går processen hurtigere, du kan også tilsætte mere sukker.

  • Prep Time: 4h
  • Cook Time: 3h
  • Total Time: 7h

Ingredienser

  • 200 Mælkebøtte blomster
  • 2 L Vand
  • 1 kg Sukker

Fremgangsmåde

  1. Du kan læse opskrifterne i artiklen.
Kim Fogt
Kim har studeret Natur- og kulturformidling på UCN i Hjørring og smiler over det mindste naturfund.