Porsesnaps

Det er blevet så moderne at lave alting selv. Kryddersnaps er ingen undtagelse. Nu tænker du sikkert: ”Kryddersnaps er da kun noget man drikker ved juletid,” men der tager du fejl. For det første er der mange der nyder sig en lille gibbernakker ved søndagens morgenbord, så det er ikke kun ved juletid vi drikker snaps. Det giver en god start på dagen. For det andet, hvis du selv vil lave din snaps, skal du til at i gang. En snaps, alt efter hvilken slags og hvilke ingredienser du bruger, kan godt lide at trække. Nogle tager kun et par uger mens andre kan tage år før de har den helt perfekte smag. For det tredje kan man selv finde ingredienserne i naturen. Som du ved, springer blomster og træer ud omkring forårstid, og dør igen til efteråret. De fleste planter skal derfor samles ind fra omkring maj til omkring oktober, men det kommer igen an på hvilke ingredienser du ønsker at bruge.

Mosepors (Myrica gale) er blandt andet en af de planter der kan hentes ind allerede fra maj, men er bedst fra juni til august. Porsen kan findes hvor jorden er fugtig og sur. Den kan også vokse i din have, men det er vigtigt at vande den godt, da den ellers vil tørre ud. Alt efter vækstbetingelserne kan planten blive 30-100 cm høj. Den har fine rødbrune grene, og til maj får den nogle matte, grønne, omvendt ægformede blade.

 

Porsesnapsen er en af de snapse, der bliver bedre jo mere tid den får lov til at trække. Derfor kan du med fordel lave en stor portion. Det er intet problem, da porsesnapsen nærmest altid er et hit. Jeg har hørt folk kategorisere dem som kvindesnaps, da den er meget sød i smagen. Personligt en af mine favoritter.

Ingredienser

  • 0,7L vodka eller klar snaps
  • 10 g porserakler
  • 1 tsp. sukker

Fremgangsmåde

  1. Placer raklerne i et stort glas med låg. Hæld snaps/vodka på og tilsæt en tsp sukker.
  2. Ryst godt og stil glasset til side et mørkt sted. Her skal det stå i op til tre måneder indtil du filtrerer raklerne fra og hælder snapsen på flaske. Kig til den i starten, så du kan følge hvordan den skifter farve.
  3. Når du laver porsesnaps, så husk at der er forskel på porsens smag de forskellige steder du kan finde den. Derfor er det en god ide at smage på din snaps undervejs indtil den har den smag du ønsker. Skulle du gå hen at glemme den, er den ikke ødelagt. Bliver en snaps for stærk i smagen, så kan du altid fortynde den med mere snaps eller vodka.
  4. Du kan også lave snaps på de grønne porseblade. Du skal bruge ca. 100 blade til en flaske snaps/vodka. Lad dem trække i tre dage med en tsk sukker inden du filtrerer bladene fra og lad snapsen modne i en måned. Når du laver din porsesnaps kan du justere smagen ved f.eks. at tilsætte appelsinskal, citronskal eller lade bladene sidde på kvistene som kommer med ned og trækker. Prøv dig frem. Find den måde du finder lettest. Det skader ikke at eksperimentere.
Carina Bjørn Marcussen
Carina er Natur- & Kultur studerende med en passion for naturens skatkammer. Hun elsker lange gåture og naturens æstetik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.