Ramsløg Pesto

Nu er det ved at være tid til, at samle de velduftende Ramsløg (Allium ursinum).

Ramsløg begynder at spire omkring marts måned, så når du alligevel er ude at gå en tur, så hold godt øje med duften af hvidløg og de grønne skud.

Dog kan ramsløg let forveksles med den meget giftige plante, liljekonval (Convallaria majalis).

Hvis du vil være helt sikker på, at det er ramsløg du har fundet så vent til de blomstre(Stjerneformede blomster), da man her ikke kan være i tvivl. Du kan også gnubbe bladene lidt og dufte til dem – dufter de kraftigt af hvidløg, så er det ramsløg.

Du kan også kende forskel på, hvordan planten gror op af jorden. Ramsløg er mere jordnær med dens blade, end liljekonvaller der skyder en lille stok inden bladene kommer.

Denne gastronomiske urt findes i stor stil i Risskov ved Århus, hvor der i månederne april og maj spreder sig en duft, som man ikke kan undgå at blive ramt af, når man passere skovstykket til fods eller i bil. Det siges at spanske sømænd har bragt den til Risskov, for mange år siden.

OBS:

Hvis du eller dit barn indtager liljekonval så ring straks til læge eller 1-1-2, symptomer kan være nervøsitet, hovedpine, hallucinationer og hudsymptomer. (Ofte bliver folk indlagt med svære forgiftninger)

Tag ikke noget med hjem, som du ikke er sikke på.

Tips:

God til kylling, kartofler m.m. Smør kyllingen ind i pesto eller bland det med kartoflerne inden du steger dem på panden eller i ovnen.

Du kan også bruge friske skud fra skvalderkål.

Ingredienser

  • 150 g Friske ramsløg blade
  • 30 g pinjekerner
  • 1 1-1,5 dl Olivenolie
  • 1 pinch Salt & peber

Fremgangsmåde

  1. Blend det hele i en skål og der er serveret.
Kim Fogt
Kim har studeret Natur- og kulturformidling på UCN i Hjørring og smiler over det mindste naturfund.