Vandmand Aurelia aurita

Vandmand eller Øregoplen som den også kaldes, er et af de mere spektakulære dyr, jeg længe har oplevet. Når den voksne gople i en alder af 3-4 måneder bliver kønsmoden har den nået fuld størrelse, på omkring 25 cm. Herefter gør den sig klar til at reproducere sig, og man må sige at dens livscyklus er helt speciel. I oktober-november måned frigøre vandmanden de små larver, som skal ud og finde et sted at sætte sig fast. Polyppen sidder nu fast på sten eller skibsvrag det næste års tid, hvor den kunne minde om en lille søanemone. Dernæst kommer stadiet Strobila hvor den frigøre/kopierer de små Ephyra (Efyra). Nu går der flere måneder hvor den lille gople, lever af hvad der lige kommer fordi, det er alt fra plankton til stykker af fisk. Når goplen er fuldt udvokset starter det hele forfra.

Livscyklus for Aurelia aurita

Et af de mange spørgsmål er, hvordan ved goplen hvad der er op og ned? Øregoplen kan som sådan ikke se, men den kan fornemme lys med det man kalder rhopalium, dette organ sidder yderst i randen på goplen, samme organ bruges til at styrer musklerne med, så goplen kan bevæge sig rundt i de frie vandmasser. (Se billedet nederst på siden)

Lige som menneskers blodåre transporterer blodet rundt i kroppen, har vandmanden også en form for åre/kanal der transporterer vand og føde rundt i kroppen, disse kanaler kaldes for Gastrovascular. Gastro betyder mave og vascular betyder kar (som i blodkar). Øregoplen fanger plankton med sine tentakler, som videreføres ind til “munden”, øregopler har ikke en disideret mund som vi kender det hos andre dyr, men nærmere en åbning hvor maden kan optages og senere udskilles igen, når næringen er blevet optaget. I forbindelse med munden sidder der fire arme kaldet oral arme, som er fyldt med små nældeceller, disse kan bruges til at lamme et bytte med og føden kan transporteres op til munden. Når man bliver brændt af en brandmand er det tentaklerne/nældecellerne man kan mærke.
(Se billedet nederst på siden)

De fire ringe (øre) som sidder i midten af goplen er dens kønsorganer, man mener at kunne skelne mellem hanner og hunner, ved at kigge på kønsorganernes farve. Hvis farven er hvidlig er det en han, hvis farven er lilla/mørk er det en hun.
(Se billedet nederst på siden)

Aurelia aurita – Anatomi

Foto: | Credit:  © Hans Hillewaert

Kim arbejder til dagligt på Nordeuropas største akvarie - Nordsøen Oceanarium.