Går man en tur på stranden sker det ofte at man kan være heldig at finde ægkapsler fra både rokker og hajer. Disse hajer og rokker har meget tilfælles, de er alle sammen bruskfisk, det vil sige at deres skellet er opbygget af brusk, lige som det vi har i næse og øre. Disse 3 arter jeg vil komme ind på, har det tilfælles at de alle sammen har flade knusetænder da de ofte lever af rejer, krabber og orme.

Sømrokken (Raja clavata) er en af de arter som er almindeligt udbredt i dansk farvand. Sømrokken kan veje op til 18 kilo og blive helt op til 120 cm lang. Navnet sømrokke kommer sig af, at den har små pigge ned langs ryggen og helt ud på halen, man vil også kunne mærke piggene(sømmene) langs med vingerne. Det latinske navn clavata betyder søm eller at have søm. Nu kommer det, som det hele handler om, nemlig ægkapslen. Æg kapslen er forholdsvis stor omkring 6×8 centimeter. Sømrokken lægger mellem 70-150 æg om året.

Ægkapsel fra Sømrøkke

Den næste art er Tærben (Amblyraja radiata) , som også er meget almindelig i dansk farvand. Den er ikke så stor som sømrokken, men omkring de 90 cm. Tærber i dansk farvand menes ikke at blive større end 60 cm, så en forholdsvis lille rokke. Som egentlig kan forveksles med sømrokken, da den også har små torne på kroppen. Ægget er heller ikke så stort som sømrokkens, men omkring de 3-5 cm i længden. Ofte vil man sige at ægget er omkring 4 cm og “hornene” omkring de 3 cm.

Ægkapsel fra tærbe

En art man kan være heldig at finde æg fra, er Småplettet rødhaj
(Scyliorhinus canicula), som er en af de mindre hajarter vi har i Danmark, med en længde på omkring de 60 cm. Denne art lægger ikke bare sine æg som rokken, men sætter dem fast med de lange tråde som sidder i hver ende af ægget. 9 måneder efter kommer den lille haj ud.

Ægkapsel fra Småplettet rødhaj, med dødt foster/æggeblomme
Foto: Heidi Eder
Ægkapsel fra Småplettet rødhaj
Ægkapsel fra Småplettet rokke

Ægkapslerne, som er flade på den ene side og hvælvede på den anden, er glatte med svage længdefurer, og de er dækket af løse fibre, når de bliver lagt. Der er ret store og måler 10-14,3 cm i længden (uden hornene) og 5,8-9,0 cm i bredden. Hornene i den ene ende er dobbelt så lange som i den anden.

Ægkapsel fra Storplettet rokke

Ægkapslerne har korte horn i hjørnerne, og uden hornene er de 5,3-7,8 cm lange og 3,0-5,0 cm brede.

(Carl, H. & Møller, P.R. 2019. Storplettet rokke. I: Carl, H. & Møller, P.R. (red.). Atlas over danske saltvandsfisk. Statens Naturhistoriske Museum. Onlineudgivelse, december 2019.)