Frugtlæder

Frugtlæder

Tørret frugt er blevet brugt igennem mange århundrede. Det var ofte for at bevare frugten så den ikke rådnede. Så hvis du har lidt frugt tilbage der ser kedelig ud, kan du sagtens bruge det til at lave frugtlæder af. Du kan faktisk også bruge tomater til at lave en lidt anderledes læder der er mere krydderet end sød.

Frugtlæder er en nem og billig måde at lave dit eget slik på. Du kan faktisk næsten bruge alle de frugter du har lyst til, Det er kun ideerne der sætter grænser men blommer og mirabeller er en rigtig god kombination. Frugtlæder minder lidt om vingummi men har en mere flad struktur.

Du skal bruge ca. 1-2 kg Blommer og mirabeller uden sten. Frugterne koges ned med ca. 1-2 dl vand og 500 gram sukker. Når det er kogt helt ud skal du smøre det ud på en bageplade, men ikke for tykt, gerne 0.5 cm tyndt lag. Hvis det er dejligt solskins vejr, kan du tørre det udenfor, men ellers kan du komme frugtlæderet i en varmluftovn på 50°c grader i 8-12 timer, dette afhænger af vandindhold i frugterne og ovn.

Bær og frugter du kan finde i naturen og lave frugtlæder med.

 Hvidtjørn, Hyben, Æbler, Pærer, Blommer, Mirabeller, Brombær, Hindbær, Jordbær, Blåbær, Hyldebær m.fl.

God fornøjelse.

 

 

  • Prep Time: 1h 30m
  • Cook Time: 10h
  • Total Time: 11h 30m

Ingredienser

  • 1 kg Blommer
  • 1 kg Mirabeller
  • 500 g Sukker.
  • 1 dash Vand

Fremgangsmåde

  1. Tag en glasflaske eller to i forskellige størrelser i halsensåbning, et grillspyd eller sugerør. Kom blommen eller Mirabellen oven på åbningen i flaskenshals og tryk stenene ud med grillspydet eller sugerøret ned i flasken. Tag de udstenede blommer og mirabeller og kom dem i en god gryde sammen med 500 gram sukker. Kog det hele til en klæbrig masse. Smør det på en bageplade med bagepapir. Lad tørre ved solensvarme eller i en ovn ved 50°c grader i op til 10 timer. Dette afhænger lidt af vandindholdet.
Kim Fogt
Kim har studeret Natur- og kulturformidling på UCN i Hjørring og smiler over det mindste naturfund.