Marts-Viol (Viola odorata)

Når jeg er ude på en af mine mange gåture, kigger jeg altid efter denne fantastiske blomst, som virkelig minder mig om at sommeren snart er på vej.

Nu er det nemlig tid for at samle den smukke blåviolette marts-viol (Viola odorata). Blomsten vokser ofte i næringsrig jord. Du kan finde den i  hegn og krat, parker, haver og nær bebyggelse hvor den vokser sammen med mange andre forårs blomster.

Tag dine børn med ud i naturen for at samle denne dejlige blomst som har mange gode egenskaber.

Marts-viol dufter helt fantastisk og kan bruges til pynt i salater, men du kan også lave dit helt eget marts-viol sukker. Det gør du ved at ligge blomsterne sammen med sukker i et glas eller anden beholder gerne lagvis. Lad det derefter stå en uge eller mere og sigt blomsterne fra. Det passer super godt til sommerens jordbærsæson. Og det er jo lidt lækkert, at kunne tilbyde sine gæster noget hjemmelavet.

Du kan også varme noget sukker op til det bliver let flydende og dyppe marts-violerne i sukkeret med en pincet eller lignende, læg dem dernæst på et stykke bagepapir og lad dem tørre, så har du pynt til muffins og andre søde sager.

Marts-viol Bjesk 

Kryddersnapsen må vi ikke glemme. Marts-viol kan også bruges til bjesk. Det foregår ved at komme blomsterne på flaske med den ønskede mængde vodka eller hvad man nu ønsker at bruge, 30-40 blomster til en hel flaske vodka 75cl skulle være rigeligt. Lad det derefter trække til den ønskede smag er fremtrædende og filtre derefter igennem et kaffefilter eller sigte. Farven kan forsvinde ved længere lagring, men det gør smagen bestemt ikke.

God fornøjelse.

  • Cook Time: 1h
  • Total Time: 1h 30m

Ingredienser

  • Marts-violer
  • Sukker
  • Vodka

Fremgangsmåde

  1. Det hele er beskrevet i teksten. God fornøjelse.
Kim Fogt
Kim har studeret Natur- og kulturformidling på UCN i Hjørring og smiler over det mindste naturfund.